Canalblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
Publicité
DREPTATE PENTRU FLORENTINA
30 septembre 2010

Un articol din Cotidianul, valabil si astazi

Colegele Florentinei Cârstea: "Om deosebit, un profesionist şi o mamă minunată"

Cotidianul.ro

AcasăJustitie

O parte din omul Florentina Cârstea a murit în incendiu, alături de copiii pe care i-a îngrijit, iar imaginea ei trebuie corectată în ochii opiniei publice şi ai copilului ei pentru că ce s-a întâmplat putea să se întâmple oricui. Acesta este mesajul pe care l-au transmis, într-un comunicat, colegii asistentei de la Giuleşti, Florentina Cârstea, potrivit Mediafax.

Nouă medici specialişti neonatologi (Bianca Vameşu, Alexandra Cozinov, Georgeta Grecu, Mădălina Dobrescu, Cătălina Iordan, Melania Iancu, Daniela Matrof, Mariana Păun şi Dana Vlase), precum şi echipa de asistente de neonatologie, moaşe şi asistente de obstetrică-ginecologie de la Maternitatea Giuleşti au ţinut să-şi spună părerea despre cea care le-a fost colegă la spital.

Aceştia arată că o cunosc pe asistenta Florentina Cârstea din anii de rezidenţiat, ei descriindu-o ca pe una dintre cele mai bune, care i-a învăţat multe secrete ale manevrelor medicale.

"Dăruirea ei şi simţul clinic au ajutat mulţi medici să pună copiii pe drumul cel bun în momente critice - pentru că într-o secţie de terapie intensivă aşa sunt majoritatea momentelor. Şi munca este de echipă. Această asistentă îngrijea în tură şi câte 17-18 copii prematuri şi/sau în stare critică, mulţi dintre ei ventilaţi mecanic. Era chemată de medici să-i însoţească la naşterile cu probleme chiar dacă nu era atribuţia ei în acel moment. Activitatea ei până la tragicul accident a fost fără reproş. A făcut mult mai multe pentru copiii care i-au trecut prin mână şi pentru părinţii acestora decât este menţionat în «fişa postului». A refuzat oferte de muncă tentante pentru că a considerat că acolo poate să ajute cu adevărat", scriu medicii.

Potrivit acestora, în sistemul medical nu există o "cultură" a procedurilor poate şi pentru că, din cauza lipsurilor, multe lucruri trebuiau improvizate: sisteme de drenaj, diverse piese ale unor aparate etc.

"Ştim că nimic nu poate scuza sau diminua tragedia şi că asistenta Florentina Cârstea răspundea de acei copii în fiecare din cele 720 de minute ale turei ei. Din păcate «sistemul» nu va fi trimis în judecată alături de ea pentru cele 12 minute în care greşeala ei s-a însumat cu greşelile altora care vor scăpa nepedepsiţi. Suntem dezolate deopotrivă pentru pierderea părinţilor, dar şi pentru această asistentă care a îngrijit cu dăruire sute de copii, mulţi mai mici de un kilogram, pentru care munca asistentelor este la fel de importantă sau uneori chiar mai importanta decât a medicilor. Sperăm într-o justiţie corectă în afara presiunilor mediatice. Sperăm că nu va fi încărcată şi cu vina altora, cu furie şi cu ură. Sperăm ca în urma acestui proces să nu le fie frică să mai meargă la serviciu tuturor medicilor şi asistentelor «singuri pe tur» în spitalele din România", mai spun cei nouă medici specialişti.

La rândul lor, asistentele de neonatologie, moaşele şi asistentele de obstetrică-ginecologie de la Maternitatea Giuleşti se declară "profund îndurerate de pierderea şi suferinţa copiilor implicaţi în tragedia întâmplată în secţia în care muncim, secţia de terapie intensivă nou-născuţi". Ele susţin că în cele mai multe ture, din lipsa de personal, o singură asistentă îngrijeşte toţi aceşti 15-20 copii.

"Este deci de înţeles că după zeci de aborduri venoase (branule sau catetere centrale), ventilaţie, aspiraţie, recoltări, nutriţie parenterală (intravenos) şi enterală (gavaj), episoade de reanimare, se poate întâmpla, în cele 12 h de tură să fim nevoite să cerem ajutorul uneia din colegele din tură pentru supraveghere de scurtă durată, asistente care însă au în grijă la rândul lor alte secţii, ca cea de cezariene (20-25 copii), normoponderali (25-30 copii) şi prematuri la recuperare (10-15 copii). Aceste asistente sunt solicitate încă să coboare şi la sălile de naştere sau sala de operaţii (cezariene), moment în care ele sunt nevoite să-şi lase copiii în grija altora. Cunoaştem toate fişa postului, pentru noi este un reflex să căutăm imediat înlocuitor dacă trebuie să părăsim salonul de nou-născuţi, dar se întâmplă destul de des în ultimul timp să nu avem pe cine... ni se cere să ne îndeplinim obligaţiile fără să ni se ofere şi posibilitatea concretă, fizică de a le aplica, de a le asigura", mai scriu asistentele şi moaşele, colege ale Florentinei Cârstea.

Colegele Florentinei Cârstea o descriu pe aceasta ca pe "un om minunat, foarte corect şi extrem de dedicat meseriei ei", care a şi fost propusă repetat pentru postul de asistentă şefă de neonatologie, dar care a refuzat pentru că nu accepta compromisuri şi nu ar fi permis sub conducerea ei probleme organizatorice care să conducă la evenimente ca tragedia produsă.

"Munceşte cu mare pasiune şi impune şi celor din jurul ei un ritm şi standarde foarte ridicate de lucru, motiv pentru care o admirăm şi respectăm. A îngrijit şi salvat de-a lungul anilor mii de copii, prematuri, malformaţi sau cu multe alte patologii, copii cu care şi pentru care a înviat şi murit uneori la distanţa de numai câteva minute. O mare parte din omul Florentina Cârstea a murit în incendiu cu acei "copii ai ei" pe care îi echilibrase (stabilizase ca funcţii vitale), tratase, hrănise şi spălase, pentru că ea este un om cu conştiinţă, care a realizat perfect şi imediat dimensiunile cumplitei suferinţe create. Colega noastra merită din plin să încercăm măcar să-i salvăm imaginea complet deformată care s-a creat sub presiunea tragediei întâmplate, să corectăm imaginea mamei care este Florentina Cârstea în ochii propriului său copil, care ştie că ea pleacă la serviciu să salveze alte vieţi, nu să ucidă din culpa", scriu colegele asistentei.

De asemenea, ele au menţionat că Florentina Cârstea "este un om deosebit, un profesionist şi o mamă minunată, căreia, într-un moment nefericit, i s-a întâmplat, tocmai ei, ceea ce ni se putea întâmpla oricăreia dintre noi".

Accesari: 628
Publicat Miercuri, 25 august 2010

Publicité
Publicité
Commentaires
V
...si nu pentru prima oara...
P
ca Florentina trebuie judecata in libertate. Sa ne unim vocile ca justitia sa inteleaga ca s-a comis o nedreptate, Judecatorii care au fost de acord cu apelul lui Iacob trebuie sa nu fie partinitori: atentie, VIORICA DINU, ati comis o mare nedreptate
D
Doamnele doctorite Bianca Vameşu, Alexandra Cozinov, Georgeta Grecu, Mădălina Dobrescu, Cătălina Iordan, Melania Iancu, Daniela Matrof, Mariana Păun şi Dana Vlase au asa mare dreptate. Florentina este o persoana care a muncit cu tot sufletul pentru a salva copii. A avut un ghinion. Nu era chiulangioaica, si toata lumea spune ca-si iubea micii pacienti. Stiu ca dr. Toma este si el acuzat penal dar.. in libertate, si dansul isi face mai departe meseria, desi el a fost acela care trebuia sa aiba grija ca salonul de terapie intensiva sa fie acoperit de cel putin doua asistente. Nimeni nu e la inchisoare in afara de ea, care e considerata "pericol public".. Pentru cine? Oare vor s-o impinga la sinucidere acesti judecatori si procurori ai nostri? FLORENTINA TREBUIE JUDECATA IN LIBERTATE.
B
What can i say?The judges are idiots.
DREPTATE PENTRU FLORENTINA
Publicité
Derniers commentaires
Publicité