Canalblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
Publicité
DREPTATE PENTRU FLORENTINA
12 décembre 2010

Incendiul a avut cinci zone de ardere intensă

Incendiul de la Maternitatea Giuleşti a avut cinci zone de ardere intensă, se arată în rechizitoriu

06 dec 2010Actualizat Luni, 06 Decembrie 2010 18:22

Realitatea.net

Incendiul care a avut loc pe 16 august, în Salonul ATI al Maternităţii Giuleşti, în urma căruia şase bebeluşi au murit şi alţi cinci au for răniţi, a avut cinci zone de ardere intensă, două la nivelul pardosei şi trei în apropierea peretelui cu ferestre, se arată în rechizitoriul trimis în instanţă.

Incendiul de la Maternitatea Giuleşti a avut cinci zone de ardere intensă

Incendiul de la Maternitatea Giuleşti a avut cinci zone de ardere intensă / FOTO: RTV

Potrivit rechizitoriului prin care au fost trimişi în judecată Maternitatea Giuleşti şi cinci angajaţi, printre care şi fostul manager, doctorul Bogdan Marinescu, incendiul care a avut loc pe 16 august în salonul ATI al maternităţii a avut cinci zone de ardere intensă, dintre care două la nivelul pardoselii, unul lângă peretele cu ferestre şi altul poziţionat în faţa acestuia, şi alte trei zone situate în proximitatea peretelui cu ferestre, la distanţe cuprinse între 1,9 m şi 3 m faţă de peretele pe care era amplasată chiuveta de porţelan.

În rechizitoriu se precizează că doar unul dintre aceste focare este iniţial, celelalte fiind rezultate prin propagarea incendiului, având ca suport de transfer materialele combustibile din vecinătatea focarului iniţial care a fost incendiat de către sursa de aprindere. Totodat[, expertiza a stabilit că sursa incendiului a fost supraîncălzirea unui ştecher.

De asemenea, expertiza făcută în cauză a stabilit şi că incendiul a avut 11 momente, de la izbucnirea flăcărilor, pe fondul atmosferei îmbogăţite cu oxigen, până la intervenţia pompierilor.

Fostul manager al Maternităţii Giuleşti, Bogdan Marinescu, asistenta Florentina Cârstea, dar şi alţi trei angajaţi ai spitalului au fost trimişi în judecată în dosarul întocmit în urma incendiului din august, în care şase nou-născuţi aflaţi în salonul de reanimare al maternităţii au murit.

Potrivit Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, asistenta Florentina Cârstea a fost trimisă în judecată pentru infracţiunile de ucidere din culpă, cu consecinţa decesului a şase nou-născuţi, şi vătămare corporală gravă din culpă. De asemenea, fostul manager al Maternităţii Giuleşti, doctorul Bogdan Marinescu, şeful serviciului tehnic din cadrul spitalului, Vasile Dima, şeful secţiei neonatologie, Adrian Ioan Toma, şi Gigel Oprea, electrician în cadrul spitalului, vor fi judecaţi pentru neglijenţă în serviciu cu consecinţe deosebit de grave.

Din probatoriul administrat pe parcursul urmăririi penale a rezultat că în data de 16 august 2010, când s-a produs incendiul, potrivit planificării era de serviciu la salonul de Terapie - Intensivă nou –născuţi ai Secţiei Neonatologie, pe o tură de 12 ore,care a început la ora 7.00 şi se finaliza la orele 19.00, asistenta medicală Florentina Cârstea. "Aceasta nu şi-a îndeplinit atribuţiile de serviciu stabilite în fişa postului, în sensul că nu a supravegheat în permanenţă nou-născuţii aflaţi în salonul de Terapie Intensivă. Astfel, la ora 18.24 a părăsit în mod nejusitificat salonul, lipsind aproximativ 12 minute, ceea ce a făcut imposibilă sesizarea momentului izbucnirii incendiului şi luarea măsurilor de evacuare a nou-născuţilor, cu consecinţe extrem de grave, respectiv decesul a şase nou-născuţi şi vătămarea gravă a altor cinci.", se arată în comunicatul Parchetului General.

Procurorii au stabilit şi că fostul manager al spitalului, Bogdan Marinescu, nu a efectuat demersuri pentru înfiinţarea în cadrul unităţii spitaliceşti a Serviciului Intern de Prevenire şi Protecţie astfel cum prevăd dispoziţiile Legii 319/2006. "Acest serviciu ar fi trebuit să aibă în competenţă inclusiv analizarea alegerii, cumpărării, întreţinerii şi utilizării echipamentelor de muncă, a echipamentelor de protecţie colectivă şi individuală şi care ar fi putut identifica pericolele şi riscurile de natură electrică, aspect care a avut un rol favorizant în producerea incendiului", se arată în comunicat.

De asemenea, Vasile Dima, în calitate de şef al serviciului tehnic în cadrul spitalului şi responsabil cu protecţia şi prevenirea incendiilor în cadrul aceleiaşi unităţii, nu şi-a respectat obligaţiile referitoare la revizia şi întreţinerea instalaţiei electrice şi nu a luat măsuri de organizare a activităţii de prevenire şi stingere a incendiilor, factori care au contribuit la producerea, amplificarea şi neluarea măsurilor imediate de stingere a incendiului.

Totodată, Adrian Ioan Toma, în calitate de şef al Secţiei de Neonatologie din cadrul spitalului, a gestionat în mod defectuos resursele umane existente şi nu a luat măsurile manageriale necesare pentru asigurarea în permanenţă, pe orice tură, la Salonul de Terapie Intensivă nou – născuţi, a numărului de asistente medicale prevăzut de dispoziţiile legale în vigoare la data de 16.08.2010.

În acelaşi dosar a fost trimis în judecată şi Gigel Oprea, electrician în cadrul spitalului, pentru că şi-a îndeplinit în mod superficial obligaţia prevăzută în fişa postului, de întreţinere în stare de funcţionare a instalaţiilor electrice, cu prilejul verificării efectuate în data de 13.08.2010, neconstatând detensionarea elementelor elastice ale prizei, de la care s-a declanşat incendiul, respectiv pierdea caracteristicii de strângere/apăsare a lamelelor de contact bipolar.

"Consecinţa încălcării îndatoririlor profesionale a fiecăruia dintre cei cinci responsabili din cadrul spitalului a fost una extrem de gravă, având în vedere faptul că incendiul s-a soldat cu decesul a şase nou-născuţi şi vătămarea gravă a altor cinci, la care s-a adăugat afectarea bunului mers al activităţii unităţii spitaliceşti şi producerea de pagube materiale", consideră Parchetul General.

Potrivit procurorilor, toate aspectele enumerate anterior atrag în mod corelativ răspunderea penală şi a Spitalul Clinic de Obstetrică şi Ginecologie „Prof. Dr. Panait Sârbu”.

Concluziile expertizei tehnice realizate de Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Securitate Minieră şi Protecţie Antiexplozivă - Insemex- Petroşani au fost în sensul că incendiul izbucnit în salonul de Terapie – Intensivă pentru nou-născuţi s-a datorat supraîncălzirii elementelor de contact ale ştecherului montat pe cablul de alimentare cu energie electrică al aparatului de aer condiţionat. Cauza a fost una de natură electrică, fiind determinată de un proces fizico-chimic incendiv şi nu exploziv.

Dosarul a fost trimis, spre competentă soluţionare, Judecătoriei Sector 6, se mai arată în comunicatul Ministerului Public.

Publicité
Publicité
Commentaires
DREPTATE PENTRU FLORENTINA
Publicité
Derniers commentaires
Publicité